Haveri


Jag hade ett annat inlägg planerat, men tyvärr så blir inte allt som man planerar. När jag kom hem från jobbet i Fredags och skulle starta min dator så visar det sig att den inte vill vara med längre, så jag är för närvarande utan dator för foto-redigering. Som tur var tar jag regelbundet backup, så jag löper ingen risk att förlora bilder. Så om någon har tips på en liten laptop ca 12 tum som är bra för foto-redigering, tas alla tips tacksamt emot.
Men tills jag fått en ny dator kommer nog bloggen inte att uppdateras lika ofta som brukligt.

Bilden ovan tycker jag får illustrera att det bara är så, att ibland lider tiden mot sitt slut.

Gatuliv i Stockholm

Detta bildspel kräver JavaScript.


Inser att jag inte har postat den här bildserien på den här bloggen, men givetvis ska ni som läser den här bloggen få möjlighet att kolla in bilderna och säga vad ni tycker. Vill ni se bilderna i lite bättre upplösning så finns de som ett Google+ album.

För att försöka utveckla mitt fotograferande tog jag mig an en uppgift som gick ut på att att ta fram en portfolio riktad till en fiktiv tidning liknande ”Situation Stockholm”. Då tidningen säljs, och även delvis produceras, av hemlösa försökte jag rikta in mig på bilder som presenterar staden lite ur deras perspektiv. Inte så att jag valde att fotografera hemlösa och deras tillvaro med de sociala problem som finns, istället försökte jag skildra den del av staden som återfinns i deras vardag och som kan tänkas återspeglas i tidningen. Jag vill förmedla en känsla av Stockholm som både är hårt och kallt men även vackert och trevligt, där man kan hitta både utanförskap och gemenskap.

Så titta igenom bilderna och fundera på hur ni tycker att jag har lyckats med det jag åtagit mig. Här nedan så går jag igenom hur jag vill säga med respektive bild.

Bild 1 – De gitarrspelande tjejerna.
Gatumusikanter ett inslag i samhället som försörjer sig på gåvor och som för en osäker ekonomisk tillvaro, samtidigt så utgör de en ganska trivsam del av gatukulturen. Genom att välja att öppna med dessa tjejer vill jag visa på en ganska trivsam del av tillvaron, men ändå leda in tankarna på gatukultur.

Bild 2 – Den förnöjda fiskaren
Den här mannens sociala status är oklar, men det spelar ingen roll på något sätt, han är ändå ganska nöjd med tillvaron. Han utstrålar att han står lite utanför de vardagliga problemen där han står med sitt spö i handen och bara är i nuet.

Bild 3 – Den propagerande kvinnan i tunnelbanan
Om man talar men ingen lyssnar, hörs man då? Men denna bild vill jag ge en känsla av att stå utanför och inte delta i sammhällshetsen runt om, jag vill även förmedla det hopplösa i att försöka kommunicera när ingen vill lyssna.

Bild 4 – Natttrafik vid Slussen
Slussen är en klassisk miljö för hemlösa, narkomaner och andra som lever i utkanten av samhället. Miljön upplevs av många som hård och allmänt otrevlig och de flesta förknippar dess kulvertar med uteliggare och urindoft. Kort, så är det ingen miljö man gärna befinner sig i nattetid. Med den här bilden vill jag i stället lyfta fram en vacker bild av Slussen, som samtidigt håller kvar lite vid gatukänslan genom att har ett tydligt trafik-fokus.

Bild 5 – Korvkiosken
Korvkiosken representerar något trivsamt, ett ljus i det omgivande mörkret. Det är ett nattligt tillhåll där man kan få mat och kan ta en liten paus. Samtidigt vill jag få fram en känsla av den utsatthet som finns i nattlivet, och osäkerheten om vad det är för människor som finns runt om en.

Gör om, gör rätt!

En av de saker jag stör mig på, avseende mitt fotograferande, är att jag tenderar att slarva på olika sätt. Ett exempel, var när jag besökte Piratpartiet utanför Kistamässan för att socialisera lite och ta några bilder. Jag tog lite olika bilder och hade en riktigt trevlig pratstund med de pirater som var på plats, när jag sedan kommer hem och ska publicera bilderna ser jag att alla bilder jag tagit av en person är oanvändbara. Antingen har jag lyckats ta bilden när han tittar bort eller när han råkar blunda, och allt jag hade behövt göra för att åtgärda detta var att kontrollera bilderna lite bättre i kameran och fundera på helheten. Ett problem här är känslan av att jag inte vill störa, så en del i mig vill ”få det undanstökat”, men om jag vill ha en komplett uppsättning bilder är det inte den delen i mig jag ska lyssna till. Hur svårt är det egentligen att be om få ta ytterligare en bild till?

När jag publicerade bilden här ovan, så blev det tydligt att jag ibland slarvar även vid själva publiceringen. Bilden ovan är tagen med en ganska lång slutartid, damen med skylten stod väldigt stilla och blev därför skarp. Fast vid en närmare granskning av originalbilden så var skärpan på henne inte helt hundraprocentig, men å andrasidan så kan man inte kräva det vid så långa slutartider. Jag ville gärna få bilden klar och publicerade därför bilden som jag tyckte var ”bra nog”… tills jag såg den på en större skärm varpå den såg ut att vara lite väl oskarp. Jag vet inte vad som gjorde att jag nu tyckte att den var oskarp, när den tidigare var bra nog. Antingen så var det att jag redigerade bilden på min 11.6” skärm och sedan såg den på min 19” på jobbet, eller så kanske det var det faktum att jag nu visste att andra kunde se bilden och att jag själv fått lite distans till den. Hur som haver, så var det bara att ta fram bilden igen och försöka skärpa den ytterligare, men då blev problemet att när damen var bra var resterande bild överskärpt. Så jag tog fram gimp, skapade två lager där jag på det ena lagret skärpte damen så hon var bra och sedan maskade jag fram den skarpa varianten av henne på den andra bilden där omgivningen hade lagom skärpa. Det tog mig 10 minuter att lösa problemet, något som jag borde gjort från början.

Så för att samanfatta så måste jag försöka bli bättre på följande:

  1. Försöka att inte känna mig stressad när jag fotograferar folk, kontrollera bilderna, fundera över helheten och be om att få ta om bilden om det behövs.
  2. Inte stressa fram en publicering, funder om bilden verkligen är bra nog för att granskas med objektiva ögon… om inte, gör om, gör rätt!

Stockholmsnatt i HDR

Tidigare i veckan var jag ute och fotograferade lite i Stockholm och hamnade uppe på Gondolen/Katarinahissen. Jag var egentligen ute efter att fotografera slussen och trafiken, men då jag gillar båtar/skepp så kunde jag inte låta bli att ta en bild på detta skepp. När jag tagit en bild så tog jag en HDR serie av bara farten… och resultatet ser ni ovan. Nu är jag lite lat och inget fan av photoshoppande/gimpande, så jag har endast gjort minimala justeringar av färgkurvorna i Gimp för att korrigera tonen i bilden något.

För att skapa bilden använde jag följande metod:

  1. Jag satte kameran på stativet och använder 2 sekunders självutlösning för att minimera skakningen från knapptryckningen.
  2. Jag tog en bild på A-läget med bländare f/16 för att se en normal-exponerad bild. Den fick slutartid 13 sekunder.
  3. Jag planerar och tar 4 bilder baserat på en faktor 2 från normalbilden, så jag satte kameran i M och tog bilder med bländare f/16 och slutartid 3 sekunder, 6 sekunder, 13 sekunder och 30 sekunder.
  4. Sedan när jag kom hem importerade jag bilderna i Photomatix och valde en grundinställning jag gillade, sedan justerade jag vissa parametrar något.
  5. Öppnade bilden i Gimp och justerade tonen i bilden till att bli lite mindre brun än den ursprungligen var.

Ja det var lite kort vad jag gjort i veckan, hoppas ni gillar bilden.